Zeven Feng Shui tips om thuis te komen in je vakantieverblijf

De auto gepakt, kinderen op de achterbank, 2 dagen rijden en 1000 kilometer verder. Ik kom vol verwachting aan. Dat ziet er goed uit denk ik. Het is een mooi half vrijstaand huis met grote tuin erom heen in de Provence, wat wil ik nog meer?

Zeven Feng Shui tips om thuis te komen in je vakantieverblijf

Een huis met een verhaal

Ik stap naar binnen, loop een rondje door het huis en ik denk: dit voelt niet goed. Wat is het? Dat de inrichting niet volgens de laatste woontrend is? Nee, dat is niet nodig om mij thuis te voelen. Dat de geur bedompt ruikt? Enigszins, maar niet doorslaggevend. Dat de ramen natuurlijk kleiner zijn dan bij mij thuis, omdat het zonlicht juist buiten gehouden moet worden? Ook niet, zelfs begrijpelijk in dit land. Dat er overal spiegels hangen, zodat ik het gevoel hebt, dat er om iedere hoek iemand staat?  Kom op zeg ik tegen mijzelf, even doorheen kijken.

En toen voelde ik het; het huis was nog zo persoonlijk ingericht dat het leek of hier tot voor kort iemand woonde. Het was de smaak en de aanwezigheid van de vorige bewoonster en de sfeer van haar hing er nog. Haar? Ja, het voelde heel vrouwelijk aan. Het was net of de bewoonster recent was overleden en de familie voor de verhuur alleen wat persoonlijke foto’s hadden weggehaald. Als of de bewoonster ieder moment kon binnenstappen. De aanwezigheid door haar schilderijen, boeken, kussens, kaarsen en keukengerei was er nog. En dat voelde niet goed, het geeft zelfs een soort spanning. Ik heb mij de hele tijd niet prettig gevoeld in het huis, wel in de fijne tuin erom heen. Daar zat ik zo lang mogelijk te genieten van het mooie zomer weer.

In een vakantieverblijf wil je niet in de persoonlijke sfeer van iemand anders stappen. Het huis mag wel persoonlijk aanvoelen, maar niet letterlijk van iemand anders zijn. Het mag wat universeler. Zodat het gaat voelen als je eigen huis en niet dat je op bezoek bent bij iemand anders die ieder moment binnen kan komen en je net niet jezelf kan zijn.

Feng Shui je vakantieverblijf

Heb jij ook zo’n ervaring met een vakantiehuis met een verhaal? En wat te doen als het vakantiehuis of hotelkamer niet is wat je verwacht qua sfeer en gevoel? Feng Shui dan je vakantieverblijf. Pas de volgende zeven tips toe om je meer thuis te voelen in de vakantieverblijf zodat je lekker kunt genieten van je welverdiende vakantie!

1 – Welterusten

Wist je dat je de meeste mensen op een nieuwe plek zoals een hotel of vakantiewoning niet goed slapen de eerste nacht, omdat dit een natuurlijke reactie is van je lichaam en geest. Het voelt nog niet veilig aan en je blijft daardoor alert op bijvoorbeeld allerlei geluiden en op de slaapkamer deur. Slapen is het ultieme veiligheidsgevoel, waarbij je je volledig overgeeft aan de nacht en je heel kwetsbaar bent voor gevaar. Vandaar dat je de eerste nacht vaak niet goed slaapt in een andere omgeving. Bij nacht 2 zeggen lichaam en geest: de kust is veilig daar kun je op vertrouwen, welterusten en slaap lekker.

Om het thuisgevoel te vergroten is je eigen kussen heel prettig om mee te nemen op vakantie. Je dekbedhoes van thuis helpt hierbij ook om lekker te slapen. Voor de kinderen zit aan een slaapknuffel de geur van hun eigen bed en dat draagt bij aan het veiligheidsgevoel en een goede nachtrust.

2 – Geur en geluid

Door ramen en deuren open te zetten lucht het lekker door.  Na het luchten kun je je eigen geur gaan toe voegen. Dit doe je door je eigen spullen en etenswaren in het huis te zetten. Zo neemt jouw geur langzaam het huis in bezit. Een natuurlijke geurspray en geurkaars van thuis helpt hierbij en laat je zijn werking doen. Een geur gaat namelijk rechtstreeks via je hersenen naar het verleden en associeert daarmee met thuis.

Voor geluid geldt hetzelfde; hoor je je lievelingsmuziek, dan ga je meteen terug naar het moment waarop jij dit liedje altijd draaide met bijbehorende emoties. Dus zet je eigen playlist op en kom hierdoor in de sfeer die jij wilt.

3 – Kleur

Vrolijk een bedompt huis op met kleuren die jij prettig vindt. Je kan denken aan het meenemen van een tafelkleed, gekleurde kaarsen en hand- en theedoeken van thuis. Dit zorgt ook voor een fijn ingekleurde ruimte.

4 – Groeien en bloeien

Bloemen brengen levendigheid in een ruimte en geven vaak ook een prettige bloemen geur. Pluk hiervoor een mooi veld boeket en zet dit in de woonkamer. Daarnaast kun je ook wat gedroogde lavendel zakjes in de linnen kasten leggen voor een ontspannen geur in de slaapkamer.

5 – De keuken

Leg in de keuken het verse fruit en gekleurde groenten als tomaten, paprika, komkommer zichtbaar op een fruitschaal. Zo neem je een ruimte in met aantrekkelijk en gezond eten en de verfijnde geuren hiervan spreiden zich door de keuken. Net als de heerlijke etensluchten van je zelf gekookte maaltijd.

6 – Spiegels en schilderijen

Hangen er veel spiegels en schilderijen die je niet prettig vindt, dan haal ze gewoon even weg tijdens jouw verblijf in het huis. Na afloop hang je ze gewoon weer op. Zoals je waarschijnlijk al eerder hebt gehoord zijn spiegels spullen verdubbelaars en dat geeft een onrustig gevoel in een ruimte. Een spiegel recht tegenover de voordeur, kaatst de energie er net zo hard weer uit als dat het binnen is gekomen. Daarnaast vertekenen spiegels je zelfbeeld, je gaat iedere keer als je jezelf tegenkomt, kritisch kijken of je haar vandaag wel goed zit of er toch een rimpel bij is gekomen of dat je lichaam toch minder strand klaar is dan je had gehoopt. Kortom niet helpend voor je vakantievreugde.

7 – Toe aan wat stevigers?

Ben je aan de kust op vakantie? Zoek dan de grootste schelp die er is op het strand. Neem het anders al van huis mee samen met een zakje gedroogde salie. Zet alle ramen en deuren open van je vakantieverblijf. Leg de gedroogde salie op de schelp en steek het aan. Met de smeulende salie op de schelp in je hand loop je vanaf de voordeur alle ruimten door in het verblijf. Wierook is hiervoor ook geschikt. Je vraagt hierbij om positieve energie in het vakantie verblijf voor jou en je mede vakantiegangers. Op deze wijze huis, tuin en keuken wijze klaart de energie in een ruimte op. De oude energie van vorige bewoners/vakantiegangers gaat eruit en jouw persoonlijke energie wordt neergezet.

Ik wens je een heerlijke zomer toe, liefs van Debby

Wil je meer tips ontvangen over het optimaliseren van jouw leefomgeving?

Dan is onze eLearning Feng Shui voor meer balans en harmonie in je huis iets voor jou!

Vind je unieke weg in werken, leven en liefhebben vanuit verbinding.

De wereld heeft ons HART nodig!