Een hartgedreven reis naar leiderschap en transformatie

Terwijl de storm buiten flink tekeergaat en ik aan het wachten ben op de berger die mijn -door de brandweer bevrijdde- auto komt ophalen, mijmer ik wat over mijn reis naar leiderschap en persoonlijke groei. Een reis die me altijd al heeft geleid naar de magie van rituelen en ceremonies. Ik zag dat alleen nog niet eerder zo helder.

Een hartgedreven reis naar leiderschap en transformatie

De kracht van rituelen

Als directeur en eigenaar van een IT-bedrijf, voelde ik dat er meer was dan alleen de dagelijkse gang van zaken. Ik wilde een gezonde werkomgeving creëren, een plek waar mijn team zich verbonden en gewaardeerd voelde.

Onbewust paste ik in die omgeving al rituelen toe. Het even snel lunchen op de werkplek werd vervangen door een aandachtig moment van samen zijn aan een lange huiselijke tafel, de dag werd gestart met een check-in moment (hoe zit jij erbij en wat is je focus en intentie voor vandaag) en voor je naar huis ging, visualiseerde je een ‘douchestraat’ in de gang die je hoofd lekker schoonspoelde, zodat je thuis echt kon afschakelen en opladen.

In het begin waren er wat verbaasde gezichten, maar al snel omhelsde iedereen de symboliek en spoelden we samen de spanning en zorgen van de dag weg. Het was geweldig om te zien welke impact dit soort kleine rituelen hadden op de betrokkenheid en het welzijn van mijn team. We werden een hechte gemeenschap, die gedreven was om klanten zo goed mogelijk te bedienen en gezamenlijk succes te bereiken.

Het pad van mijn hart

Drie jaar geleden verkocht ik mijn IT-bedrijf, en dat was het moment waarop mijn reis naar leiderschap en persoonlijke groei een nieuwe wending nam. Ik voelde de drang om nog dieper vanuit mijn hart te ondernemen en besloot een nieuwe opleiding te volgen en mijn vaardigheden te verfijnen als transformatietrainer en coach.

In de vele coaching sessies die ik daarna mocht verzorgen, ontdekte ik al snel dat rituelen een krachtige transformatieve werking hadden op mijn cliënten. Samen creëerden we een veilige en betekenisvolle ruimte waarin ze hun ware zelf konden verkennen en inzicht konden krijgen in hun persoonlijke en zakelijke doelen. We gebruikten visualisaties, opstellingen en andere technieken die oude wijsheid verweefden met moderne inzichten. Het was een integrale benadering die hun groei op alle niveaus stimuleerde.

Ondertussen maakte ik zelf ook een avontuurlijke reis vol persoonlijke ontwikkeling, waarbij ik me onderdompelde in het brede scala aan mogelijkheden op dit gebied. Hierdoor groeide het verlangen om mijn ervaring als directeur en ondernemer samen te brengen met mijn ervaringen als transformatietrainer en coach. Aan het begin van dit jaar startte ik samen met Sybren van der Schaar met de ontwikkeling van Expeditie Leiderschap, een programma waarin de kracht van rituelen een belangrijke rol speelt.

Betekenisvol werken en leven

Maar het was niet alleen mijn passie voor rituelen die me inspireerde. Tijdens de vele spirituele bijeenkomsten die ik de afgelopen jaren bezocht, kwam in aanraking met cacaoceremonies, een eeuwenoud ritueel dat zijn oorsprong vindt in de oude beschavingen van Midden- en Zuid-Amerika. Ik werd gegrepen door de mate van verbinding, zelfreflectie en inspiratie die deze ceremonies teweegbrachten en zag de potentie ervan binnen het bedrijfsleven.

Het was alsof het universum me dit voorjaar uitnodigde om hier ook echt iets mee te gaan doen. Door een samenloop van omstandigheden ontmoette ik een chocolatier uit Brussel en kreeg ik vlak na die ontmoeting de kans om een cacaoceremonie te faciliteren op een kennisfestival. Het was een bijzondere gelegenheid om de magie van rituelen en bewuste intentie te laten zien aan een nieuw publiek. En daarmee het begin van een verfrissend nieuw concept voor de zakelijke markt dat perfect aansluit op Expeditie Leiderschap.

Ook binnen mijn coachingpraktijk is er sinds het begin van dit jaar een groeiende vraag naar integrale trajecten voor persoonlijke ontwikkeling in een zakelijke context. Ondernemerschap en leidinggeven brengen uitdagingen met zich mee, maar juist door deze aan te gaan, kunnen we groeien naar onze diepste kern. Ik zet dynamische coachingsprincipes, systemische werkvormen en ceremoniële rituelen in om dit proces te begeleiden. Bij mijn cliënten. En bij mezelf.

Want ook al gaat buiten de storm altijd weer liggen, ik weet dat mijn reis nog lang niet ten einde is. Het is een avontuur vol groei, liefde en transformatie. Vooral als je je niet verzet tegen wat het leven je voorschotelt. De stormen in je leven blazen je naar een nieuwe plek die je van tevoren niet had kunnen bedenken. Het vraagt dus vertrouwen om volledig los te laten en te zien waar je dan uit komt. In mijn geval bij de magie van rituelen en ceremonies. Een onderwerp dat altijd al onderdeel van mijn leven was. En dat ik nu met heel veel liefde doorgeef aan mensen die ook het pad van hun hart in willen slaan.

Samen zullen we een nieuwe wereld creëren, waarin rituelen en bewuste intenties de weg wijzen naar betekenisvol werken en leven. Zo was het altijd al bedoeld. En zo zal het zijn.

Vind je unieke weg in werken, leven en liefhebben vanuit verbinding.

De wereld heeft ons HART nodig!