Vergeving is een manier van leven

Toen ik me realiseerde wat ik als kind tekort ben gekomen, ben ik een tijd lang boos geweest op mijn ouders. Ik legde de verantwoordelijkheid en schuld van wat ik heb moeten missen volledig bij hen neer. Inmiddels realiseer ik me dat ik juist dankbaar mag zijn voor de lessen die ik hierdoor heb kunnen leren. En is vergeving een manier van leven geworden. En dat is eenvoudiger dan je misschien denkt!

Vergeving is een manier van leven

Pijnpunten als levensles

Ik geloof in reïncarnatie en in het idee dat we als ziel, voordat we weer op aarde komen, afspraken hebben gemaakt met andere zielen om bepaalde lessen te kunnen leren. Vanuit dit geloof, is het ook mijn overtuiging dat we onze ouders bewust hebben gekozen om van hen te kunnen leren. Hoe moeilijk deze aardse relatie voor sommigen ook is geweest.

Toen ik me realiseerde wat ik als kind tekort ben gekomen, ben ik een tijd lang boos geweest op mijn ouders. Ik legde de verantwoordelijkheid en schuld van wat ik heb moeten missen volledig bij hen neer. Inmiddels realiseer ik me dat ik juist dankbaar mag zijn voor de lessen die ik hierdoor heb kunnen leren.

Mijn moeder heeft mij, doordat ze er emotioneel niet altijd voor mij kon zijn, op een zeer diep niveau leren voelen en mijn vader heeft me, door vooral veel en hard te werken, enorm veel doorzettingsvermogen en daadkracht geschonken.

Het heeft heel wat innerlijk werk gekost om uit de slachtofferrol te stappen en verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen verhaal. De grootste sprong heb ik gemaakt toen het me lukte om hen op zielsniveau vergeving te schenken via de Ho’oponopono methode.

Ho’oponopono

Ho’oponopono is een oude Hawaiiaanse manier voor het realiseren van harmonie en geluk. Je reinigt negatieve programma’s in je lichaam en geest die overbodige weerstanden, pijnlijke herinneringen en negatieve ervaringen bevatten. Zo verbreek jij de verbinding tussen jou en zo’n beperkend programma.

Het is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

  • Alle problemen, ziekten, negatieve of traumatische ervaringen in ons leven zijn het gevolg van negatieve herinneringen/programma’s/overtuigingen die in ons onderbewustzijn zijn opgeslagen.
  • We zijn niet ‘schuldig’ aan deze programma’s, maar het is wel onze verantwoordelijkheid.
  • Zolang we vanuit deze negatieve ervaringen handelen, trekken we steeds opnieuw negatieve ervaringen aan.
  • Door 100% verantwoordelijkheid te nemen en deze herinneringen te zuiveren en los te laten, zullen meer liefde, harmonie en vrede uitzenden en aantrekken.

Ho’oponopono nodigt je dus uit om oude programma’s los te laten, om alles wat in het verleden is gebeurd te vergeven en zo liefde en acceptatie te vinden.

Wil jij ‘de roep’ van jouw innerlijk kind leren herkennen en helen?

Sluit op donderdagavond 13 april aan bij de online healing Heel jouw innerlijke kind. 

Een geschenk aan jezelf

In mijn sessies, workshops en programma’s pas ik vrijwel altijd een Ho’oponopono kind heling toe in de vorm van een begeleide visualisatie. Je bent van harte welkom om dit een keer te ondergaan. Maar ook thuis kun jij met Ho’oponopono aan de slag.

Pak pen en papier en omschrijf zowel jouw moeder als jouw vader. Refelecteer op de manier waarop zij impact hebben gehad op jouw ontwikkeling. In welke mate hebben zij jou gevormd tot de persoon die je nu bent? In welke mate gebruik je hen als excuus om bepaalde dingen niet te veranderen? Wees daarbij zo eerlijk mogelijk naar jezelf. Durf de pijn en het verdriet te voelen. Maar durf ook je eigen gedrag te aanschouwen met alles wat je daar tegen komt, ook de schaduwkanten.

Pas vervolgens de Ho’oponopono methode toe. Haal je jouw moeder of vader of een bepaalde situatie uit je jeugd voor de geest en stuur er in gedachten de volgende mantra naar toe: ‘Het spijt me, Vergeef me, Dank je wel, Ik hou van je’. Herhaal deze mantra tot je voelt dat het genoeg is.

Met deze techniek neem jij jouw eigen verantwoordelijkheid op en herpak je de macht. Dat zorgt automatisch voor ontlading en heling.

Na afloop van de oefening kun je op spotify of youtube een liedje opzoeken dat de mantra Ho’oponopono bevat. Zoals bijvoorbeeld mijn favoriete Ho’oponopono nummer van The Emmitt Sisters.

In mijn leven is Ho’oponopono inmiddels niet meer weg te denken, vergeving is echt een manier van leven geworden. Ik merk dat het me heelt en dat mijn leven er makkelijker door wordt. Het is echt een geschenk aan mezelf. Ik ben benieuwd wat Ho’oponopono voor jou gaat betekenen!

Liefs van Wendelien

Vind je unieke weg in werken, leven en liefhebben vanuit verbinding.

De wereld heeft ons HART nodig!